UNIVERSITETSAULAEN


TIDSPUNKT: Søndag kl. 11:00 - 15:00

ADRESSE: Muséplassen 3 
TYPE:
Aula 
BYGGEÅR: 1865,1898/ 2015 
ARKITEKT: Johan Henrik Nebelong ,Hans Jakob Sparre / B+B arkitekter og Arkitektkontoret Schjeldrup & Gram

Fotograf: Thor Brødreskift & UiB

Kl. 12:30 - 13:00 og kl. 14:00 - 14:30 vil det bli visning av film om byggeprosjektet av sørfløyen, samt informasjon fra scenen. Det er festivaltilbud på svart kaffe og valgfri bolle hos Christie Café (Godt Brød, Museplassen 3) kr. 49,- ved visning av festivalavis «Open House Bergen». Bevertning fra Christie Café, kan også nytes i aulaen under informasjonsdelene. 

Bergen museum ble grunnlagt i 1825 av W.K. Christie og blant andre biskop J. Neumann. I løpet av 1800-tallet bidro museet sterkt til å skape grobunn for ideen om et universitet i Bergen. Slik ble museet starten på det som i 1946 skulle bli Universitetet i Bergen, og museet er i dag en del av universitet. 

Første del av dagens museumsbygning stod klar på toppen av Nygårdshøyden i 1865, etter tegninger fra den danske arkitekten Johan Henrik Nebelong. Han hadde vært assistent ved utformingen av slottet i Christiania, og tegnet museet i nyromansk stil.  

Nygårdshøyden var den gang bortimot ubebygd, og museet lå i begynnelsen ensomt plassert i enden av det som skulle bli en av byens nye hovedgater, Christies gate. 

Originaltegningene viser at museet ble speilvendt under oppføringen. Grunnfjellet gjorde at det var lettere å snu om på bygningsmassen, enn å tilpasse det terrenget. Samtidig med at den botaniske hagen tok form, ble det i 1898 bygget sidefløyer (tilbygg) i nord og i sør, tegnet av arkitekt Hans Jakob Sparre.    

I 2009 startet arbeidet med utvendig og innvendig rehabilitering av museet. I 2014 ble muséhagen med veksthus, gartnerbygning og museumsbygning fredet etter kulturminneloven. Fredningen omfattet også deler av interiøret i museumsbygningen. 

Interiøret i sørfløyen inngikk ikke i fredningen, og fløyen ble i 2015 bygget om fra kontorer til en ny aula for universitetet i 2. etasje og en museumskafe i 1.etasje. For å gi rom til den høyreiste aulaen, ble etasjeskillet mellom daværende 2. og 3. etasje fjernet. Universitetsaulaen har svært gode akustiske forhold, for både taler og musikalsk fremføring. Dette er oppnådd ved nøyaktig utforming og plassering av søyler, og valg av veggmateriale. Kunstneren Kari Dyrdals vevde veggteppe forsterker romhøyden og fargespillet i rommet.  

 I 2018 vant Universitetsaulaen Bergen kommunes arkitektur og byformingspris, med begrunnelsen “...som et eksempel på en svært vellykket etablering av et viktig offentlig møtested både for Universitet og for byen. Det er gått noe tid siden dette prosjektet var ferdigstilt, og det har etter juryens mening vært nødvendig for å bekrefte dets vellykkethet som aktiv aktør i by- og nærmiljøet.”  

Aulaen er flittig brukt til jubileer, seremonier, konserter og konferanser. Den ble blant annet brukt ved feiring av universitetets 75-års jubileum med Kong Harald som gjest. 

Tekst: Kristoffer Brosvik Thorsen/ UiB 


Fotograf: UiB