HUSET TIL ASTE
TIDSPUNKT: Lørdag og søndag kl. 13:00 - 16:00
ADRESSE: Sandviksveien 51
TYPE: Bolig
BYGGEÅR: Slutten av 1700 / 2014
ARKITEKT: Susanne Urban og Rakel Helling-Haugsnes
Fotograf: Arkitekturfoto ved Elisabeth Svensvik
Huset i Sandviksveien 51 er en gammel lemstove, sannsynligvis fra slutten av 1700-tallet. Opprinnelig bestod huset av en stue, et kjøkken med grue og et lem, med et samlet areal på ca. 40-45 m². I folketellingen fra 1801 bodde det en familie på syv personer i huset, samt en leieboer.
Den gang lå huset utenfor Bergen kommune og hadde adressen Sandvikens rode 1-63. I 1886-87 ble Sandviken innlemmet i Bergen kommune, og huset fikk ny adresse: Øvre Sandviksvei 192. I 1925 fikk huset sin nåværende adresse, Sandviksveien 51.
På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet ble det bygget et lite tilbygg på ca. 4 m², og innen 1937 ble det lagt til ytterligere et lite tilbygg på ca. 5 m². I 1932 ble det søkt om å installere et vannklosett, og det ble sannsynligvis oppført et tilbygg for bad og inngang til badet. I 1937 ble det søkt om installasjon av gassbad.
I 1939 startet husets eier et ulovlig takoppløft på halve nordsiden mot vest. Arbeidet ble stoppet, men fortsatte etter søknad og godkjenning av byggearbeidet. Resten av takoppløftet på nordsiden ble gjennomført i 1947. Da kom sannsynligvis også en ny trapp opp til 2. etasje, som erstattet stigen fra stuen.
Da dagens eier overtok huset i 1994, ble det gjort noen utbedringer. På den tiden var det seks plan i 1. etasje på ca. 60 m². Huset var sjarmerende, men litt upraktisk, og det var vanskelig å få til en god spiseplass. Huset var bygget etter naturen det står på, uten isolasjon i gulvet. I kjøkkendelen ble en fastmontert benk fjernet, og berget som stakk opp over gulvnivå, ble avdekket. Her ble badekaret plassert, og berget ble igjen skjult.
I 2014 ble det gjennomført en større ombygging. Seks plan ble til ett, og inngangspartiet fikk en etasje påbygd. Arkitektene som tegnet ombyggingen, var Susanne Urban og Rakel Helling-Haugsnes. Noen av de viktigste hensynene var å bevare noe av de synlige påbyggene, få inn mer lys, skape lagringsplass, og sørge for at høyden på tilbygget ikke tok solen fra hagen.
Badekaret, som tidligere sto åpent i kjøkkenet, er fortsatt på kjøkkenet, men nå kamuflert som en spisebordbenk. Dette gir bedre plass til et spisebord med plass til flere.
Huset kan muligens være "Anne Malene sitt grønnmalte hus." Det nevnes blant annet av Sandviksbataljonen i et innlegg i deres medlemsblad. Huset ligger i Malenebakken, og feieren bemerket at pipens størrelse kunne tyde på at det en gang har vært tilknyttet en bakerovn. Da noen dårlige planker skulle skiftes ut, viste det seg at det innerste malingslaget var grønt.